Saturday, March 27, 2010

resipi kek gula hangus

Salam semua..xde ape nk post...cuma nk berkongsi resepi kek gula hangus yg sedap kt sini.Resepi ni amik kt myResipi.Banyak respi kek gula hangus dh saya cuba..tp yg ni mmg InsyaAllah menjadi.X payah nk peram adunannya...nanti sarang kek tu mmg akan jadi...InsyaAllah....saya copy paste je tau..resepi oleh Yummiez.Thanx Yummiez..kita kongsi resepi kt sini lak ye...


Bahan-bahan ( 1 biji kek )- 7 inci 4segi

Untuk gula hangus:
210 g gula
240 g air
80 g butter


Untuk kek:
6 biji telur
160 g susu pekat
180 g tepung gandum *
2 1/2 sudu kecil baking soda *
* Bahan2 ini diayak bersama


Cara-cara
Gula hangus: Masak gula di dalam sebiji periuk sehingga berwarna keperangan. Kemudian, tambah air dan kacau sehingga gula larut dalam air semula.
Tambah butter, tutup api dan biar butter cair dlm gula hangus tu. Ketepikan.
Pukul telur sedikit dengan hand whisk. Tambahkan susu pekat dan kacau hingga sebati.
Masukkan tepung yg telah diayak bersama baking soda tadi ke dalam bancuhan telur dan kacau sehingga sebati.
Tambahkan gula hangus ke dalam adunan dan gaul sebati.
Sapukan sedikit butter ke dalam loyang pembakar dan alas dgn kertas baking. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan biar selama 5-10 minit supaya baking soda dpt bertindak balas.
Bakar adunan di dalam oven selama 1 jam pada suhu 180 deg C. Siap, dan hidangkan


**gambar nnt saya upload kemudian ye..

No comments:

Post a Comment